El Castell d'Esplugues

L'actual guarderia de la Pobla s'assenta sobre els restes de l'antic Castell de La Pobla Llarga o Castell de Termens, construcció defensiva composta per torrassa i possible muralla circumdant situada sobre el monticle antigament denominat Sicano, existent sobre la població i tocant a l'antic camí real de València a Xàtiva, assentat este així mateix sobre l'antiga Via Augusta d'època romana.

La seua importància estratègica degué de ser elevada, donada la seua situació sobre la via pública més important de la comarca en dita época, albergant una guarnició de ballesters per a protegir als caminants. Va formar part igualment del sistema defensiu del castell de Xàtiva, compost per fortificacions menors situades éstratégicament en la seua jurisdicció general.

Encara que d'indubtable origen àrab, les primeres notícies certes sobre el mateix, es remunten a l'any 1323 en un document de delimitació de límits generals entre Alzira i Xàtiva i en 1335 en el que se cita com "Castell de Térmens" atés que també servia com a molló divisori dels termes generals de la ciutat de xàtiva i la vila d’Alzira, això es conté en un privilegi concedit en el dit any per la Reina d'Aragó Dñª Elionor-dona de Alfons IV d’Aragó- al nostre Pere d'Esplugues, Senyor i fundador d'esta població.

En el testament del referit Pere d'Esplugues -any 1337-, se citen els treballs de restauració que en la dita fortalesa s'éstaben realitzant "in montaneis veris ermis de Sicano, Castrum vocatum de terminis, eo quia est constructum in terminis ••• ",es a dir “en la montanya yerma (sense vegetació) de Sicano, el Castell denominat de Termens, perque está construit en els termes…”,   ordenant als seus successors que en cas de ruïna o destrucció l’alçen de nou.'

Durant la guerra de la Unió, i a resultes de 'la batalla que va tindre lloc en la població el 4 de Desembre de 1347', va ser saquejat i incendiat per les tropes victorioses unionistes, sent posteriorment suplits els danys causats en esta acció per mitjà de privilegi otorgat pel Rei Pere IV “El Cerimoniós" en data de 31 de març de l'any 1348.  

En 1783, ja objecte d'abandó, és citat com "edifici arruínat denominat el Castellet" en certes interlocutòries sobre amollonaments entre esta població i la de Vilanova de Castelló.

A finals del segle passat són derruïts els seus restes -excepte els basaments-, construint-se en el seu lloc una finca de recreo per D.'Vicente de Lleó, hisendat de la propera ciutat de Xàtiva. Dit edifici, que en l'actualitat es conserva pràcticament intacte en el seu nou ús com guarderia municipal, va ser realitzat amb depurat estil colonial, segurament per la procedència del seu nou amo.

En els seus voltants hi ha palmeres i arbres del mateix orige i que la convertien en una còpia reduïda d'una hisenda cubana.

En 1937 i durant la guerra civil, aprofitant la seua estratègica situació i espaioses estancies, l'edifici que ens ocupa va ser segons testimonis de poblatans quel conegueren, destinat a hospital militar, sent habilitat per a este fi.

Tot l'anteriorment exposat ho convertix en un dels edificis emblemàtics d'esta localitat, tant pels records històrics que provoca com per les característiques i estil de l'actual immoble.

Balbí-Josep Serena.

Cronista Oficial

Fotografia de final del segle XIX, feta al poc de temps de construirse  l’actual edifici que ocupa el lloc del antic castell de la Pobla.

Col-lecció Vicent Belda.

El monticul del castell en l’actualitat, (Arxiu Balbí-Josep Serena)

En aquesta fotografia del anys 70 es poden vore encara els basaments de la muralla del Castell, sobre les que se va construir el caseró que avui es guarderia municipal. Estes ruïnes arabs tenen un alta possibilitat de ser les restes construïts més antics conservats al nostre poble junt el Pont de l’Ase, les Cases d’Esbrí i la Creu de Terme. (Arxiu Balbí-Josep Serena) 

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 
El tiempo - Tutiempo.net