Dijous
27
Juliol
2017
19
00
MADRE ANOCHE EN LAS TRINCHERAS

El proper dijous 27 de juliol, a la Biblioteca Municipal de la Pobla Llarga, tindrà lloc a les 19.00h la presentació del llibre de Francisco Jesús Martín Martín “Madre Anoche en las trincheras”.

El llibre de Francisco és un estudi exhaustiu d’investigació sobre les peripècies dels germans Corral Martínez en la Guerra d’España a partir de 36 cartes que van remetre des dels diversos fronts de batalla per els que van passar. Dos germans mobilitzats per l’Exèrcit Popular de la República per a defendre l’estat  de la sublevació militar del 18 de juliol de 1936. El fracàs d’aquesta va derivar en una Guerra Civil de 988 dies, deixant al país fracturat en dos, al igual que quedaren innumerables famílies. Una guerra entre germans, coneguts i familiars que decidiren dirimir els conflictes socials substituint la política per les armes.

Naturals de la pedania de Las Casillas, en Serón (Almeria), des de la seua tendra infància van veure com la vida els va presentar la seua pitjor cara en un hàbitat rural d’una Espanya molt distinta a la que hui en dia coneguem. L’evolució d’Antonio Miguel Corral Martínez en el llevant valencià  i en el front Aragonés on va ser protagonista  dels esdeveniments en  torn a la famosa “Bolsa de Bielsa” amb tots els seus  avatars històrics. Felipe Corral Martínez va quedar enquadrat  en Alcalà de Henares (Madrid) a les ordres de Valentín González González”El Campesino” formant part de la 46 edició dins de la 10ª Brigada Mixta, 38º Batalló, 2ª Companyia, la Batalla de Terol i les seues dures conseqüències, els hospitals de sanitat militars valencians. Nous destins l’esperaven enquadrat en l’Exèrcit del Nort en la 32 Divisió com enllaç d’un Batalló de Metralladores Motoritzat primer i com soldat de la 141ª Brigada Mixta durant la Batalla del Ebre després, y de la 12ª Brigada Mixta durant la retirada cap a Catalunya de finals de 1938. Coneixeran per últim la repressió franquista en els Batallons de Treballadors que amb el temps evolucionaren a Batallons Disciplinaris de Soldats de Treballadors.

Són dos històries reals que ens situen a aquests dos herois oblidats en els esdeveniments d’un país  en guerra que va sagnar les  ferides mentre en Las Casillas de Serón, sobreviure era el gran objectiu d’una població durament colpejada pels horrors de la guerra.

Aquesta lectura fa homenatge a la història i a la memòria que tants somnis ha trencat.

Biografia:

Francisco Jesús Martín Martín és llicenciat en humanitats per la Universitat d’Almeria en 2001 i actualment exerceix com professor de Geografia i Història al IES ALBAIDA a la capital d’Almeria. Anteriorment havia desenvolupat aquesta mateixa llavor com a educand en diversos centres. A més, ha sigut ponent en Jornades d’Intercanvi d’Experiències de Grups de Treball organitzades pel Centre de Professorat  el “El Ejido” en 2009, coordinador del Grup de Treball Interculturalitat al centre escolar en 2009, col·laborador de la creació i edició de la Revista Aljibe del IES VILLAVIEJA durant dos cursos escolars, membre del Grup de Treball Metodologies Actives d’Ensenyança en 2010, col·laborador i coordinador  de l’activitat “Coneix Espanya, coneix Marroc”, per al Club de les Idees de Canal Sur 2, en 2011. Tutor del centre del Màster de Professorat de Secundària (Selectivitat), en l’especialitat d’Història d’España, en 2011. A banda, ha sigut prologuista de la novel·la històrica “El último derecho de pernada

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
 
El tiempo - Tutiempo.net