EFEMÈRIDES POBLATANES
17/08/2017

El ferrocarril:
El dia 1 de juliol de 1852 va ser inaugurada la línia férrrea Valencia-Xativa, això suposaria l'obertura d'una nova època per al comerç i el transport de les afortunades poblacions que travessava la nova via. No obstant això la Pobla veia passar els trens però estos no es detenien perquè després de Carcaixent, la següent estació era la de Manuel. Va començar llavors el nostre poble un calvari de gestions per a aconseguir l'anhelada estació, cosa que es va aconseguir finalment. El 28/4/1872 el periòdic de Madrid La Discussió deia:
“S'ha verificat la inauguració de la nova estació de la Pobla Llarga en el ferrocarril d'Almansa a València. Va haver-hi entusiasme, música, gran paella, vives i una bona almoina per als pobres de la població. De hui més els veïns de la Pobla Llarga donaran més prompta i fàcil eixida als rics productes de la seua comarca”.
 
 
El Tramvia:
Per a donar servici a Villanueva de Castellón es va inaugurar un tramvia de cavalls des de la nostra estació al poble veí. El 22 de maig de 1895 es va concedir a D. Manuel Granell l'autorització per a crear dita línia que es va inaugurar l'1 de març de 1896.
En 1926 la tracció a cavalls es va substituir per unes locomotores franceses Berliet a gasolina, fins a 1931 en que va tancar el servici.
 
 
Primeres màquines a vapor:
Donades les penúries per la falta de suficient aigua que des de sempre va patir la nostra població, en 1872 es van instal·lar  els primers motors d'elevació d'aigües per a reg en els nostres camps moguts a vapor i que consumien grans quantitats de llenya i aigua.
 
 
La Llum elèctrica:
En 1901 els poblatans van veure per fi l'arribada del per a ells sorprenent invent de la llum elèctrica. Per fi es van poder substituir els ciris, quinqués de petroli i cresols d'oli per les peretes per a il·luminar-se a les nits. Desgraciadament els electrodomèstics  tardarien anys a inventar-se i mes encara en arribar al nostre poble.
 
Primeres pel·lícules:
En 1909 es van projectar en el nostre poble les primeres pel·lícules de cine mut en un xicotet magatzem de fruites junt amb les antigues escoles, hui ambulatori.
 
 
Servici telefònic:
Una revolució per a les comunicacions va suposar l'entrada en funcionament de la centraleta telefònica de la Pobla en 1910. En 1950 comptàvem amb 130 números de telèfon i en 1970 amb 277.
 
 
Aigües potables:
En 1911 es va instal·lar el primer servici d'aigües potables pel concessionari Sr. Boronat. El depòsit que subministrava les aigües es troba encara hui en dia en l'hort denominat Serreta de Carreres, en terme de Carcaixent.
Estació Telegràfica:
Va ser l'any 1912 en que va entrar en funcionament, completant-se amb això els més moderns Mitjans de comunicació de l'època. En principi de va situar en el baixos d'Ajuntament, passant després a l'actual núm. 20 del carrer Sant Vicent.
 
 
El Col·legi de les Monges:
En 1915 és fundat pel canonge D. Francisco Fogués Cors i que gestionarien les Germanes de la Caritat de Santa Ana en un principi en el núm. 7 del carrer Colon i ja definitivament en el núm. 12 del carrer Major.  
 
 
L'Administració de Correus:
En juny de 1916 s'inaugura l'Estafeta o Administració de Correus que va estar situada en els núm. 14 i despres en el 22 del carrer Nou.
 
 
L'Hospital:
En 1920 el fundador del Col·legi de les monges cedix un edifici annex al col·legi per a hospital que portaria el nom de San José i que va estar en funcionament fins els anys 70 del passat segle.
 
 
Herència de Dñª Matilde Bolinches Serena:
Gràcies al testament d'esta senyora es va elevar la torre o campanar de l'església parroquial que és el símbol més visible del nostre poble. Fins a 1921 la torre era un 35% més baixa que és en l'actualitat, a més es va fer de marbre el pis de l'església i es va adquirir la magnifica lampara de vidre de bohèmia que posseïx el temple.
 
 
Campanes: Nou quarter de la Guàrdia Civil:
El 28 de juny de 1925, sent rector D. Vicente Rubiols, es van col·locar quatre campanes de bronze en la torre parroquial. .
 
 
Nou quarter de la Guàrdia Civil:
El 5 de març de 1925, la guàrdia civil es va traslladar de l'antic edifici denominat "els Pachangues", en la carretera de Xàtiva al nou quarter que ocupava els terrenys de l'actual Casa de la Cultura
 
 
Obres Ajuntament:
En 1926 al reformar la fatxada de l'Ajuntament, es van descobrir les arcades de pedra que estaven ocultes i es van instal·lar en elles les artístiques reixes que tots coneixem.
 
 
Balbí-Josep Serena.
Cronista de la Pobla Llarga i de Bicorp.
 

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 
El tiempo - Tutiempo.net